Mens vi venter på flere uddannede pædagoger
Debatindlæg bragt den 2. februar 2023
I sidste uge kom en stor rapport, der viser, at folk er trætte af dårlige nyheder. Det er gammel viden i journalistkredse og mange medier melder da også ud, at de producerer ”konstruktive nyheder” og har ”fokus på løsninger.”
Forældreorganisationer kritiserer, at vi i kommunerne holder dagtilbud åbne, når der er stor sygdom blandt personalet. Hvis en vuggestue eller børnehave ikke kan skaffe tilstrækkeligt med uddannede pædagoger, så bør kommunen lukke institutionen, mener de.
Som borgmester for børn og unge i København stiller jeg naturligvis op. Jeg står på mål for kvaliteten i vores dagtilbud og besvarer kritikken. Men mit citat bliver ofte forkortet af journalisterne, så de kun tager det med, hvor jeg beklager at mange pædagoger er syge, og at det er så svært at rekruttere uddannet personale.
Lidt ærgerligt, når vi nu faktisk gør rigtig meget og sætter store summer af til at tiltrække, uddanne, fastholde og kompetenceudvikle personalet i vores dagtilbud. Og det er lige fra den yngste pædagogmedhjælper til den mest erfarne pædagog eller leder.
Det synes jeg faktisk, at vi skylder byens børnefamilier at fortælle.
Vi gør, hvad vi kan
For det første gør vi meget for at holde på de pædagoger, vi har. Vi har god løn i København, og det nævner vi vores stillingsannoncer – særligt til de nyuddannede, der får bonus allerede efter 1 år.
Vi har også en bonus til de pædagoger, der har arbejdet i kommunen i +4 år, og vi har attraktive seniorordninger, som kan understøtte at pædagoger har lyst til at blive længst muligt i jobbet.
Pga. den store mangel på uddannede pædagoger, gør vi en stor dyd ud af at opkvalificere pædagogmedhjælperne. Med puljen til rekruttering og fastholdelse i Københavns Kommunes Budget 2023 har vi politikere sat 75,5 mio.kr. af over de næste fire år til at flere kan få en meritpædagog-uddannelse. Det gælder både studerende til den ordinære merituddannelse, hvor pædagogmedhjælpere, som allerede arbejder i vores dagtilbud, får fri med løn det første år af uddannelsen til at læse til meritpædagog (det er den ordning, som KL pt. har sat en stopper for). Men også de såkaldte sporskriftemeritpædagoger, som er tiltænkt folk med andre uddannelser, der gerne vil arbejde i dagtilbud.
Vi har også sat penge af til at uddanne flere pædagogiske assistenter, og som noget nyt tilbyder vi nu introkurser til nye pædagogmedhjælpere. Det er et kursus, som vi udbyder i samarbejde med Københavns Professionshøjskole, hvor pædagogmedhjælperne får praksisnær viden om børns udvikling og sprog og leg. Her i løbet af 2023 gennemføres der 8 hold hen over året, så nye medarbejdere altid kan komme afsted.
Og så har vi også sat stort ind på en særlig lederuddannelse, som foreløbigt alle lederne i dagtilbud i to af vores fem byområder deltager i, (og senere formentlig også ledere fra de andre områder). Det gør vi, fordi vi kan se, at god ledelse er afgørende for at sikre et godt arbejdsmiljø og en stabil personalegruppe, hvor pædagoger og pædagogmedhjælpere bliver i lang tid.
Så alt i alt – vi sidder ikke på hænderne, mens vi venter på, at flere uddannede pædagoger på magisk vis vil banke på døren til vores 404 børnehaver og vuggestuer. VI gør faktisk en hel masse. Og det skal forældre i København da vide.